Check je rookmelder

Nu de zwoele zomeravonden – voor zover die er al waren afgelopen maanden – echt passé zijn, maken we het binnen weer gezellig. Bij gezelligheid hoort vaak vuur, van een kaars of open haard. Waar weer een gezonde rookmelder bij hoort. Check ‘m dus.

Stofvrij

Heb je een rookmelder hangen, dan ben je er nog niet. De meeste melders werken op batterijen en hoewel het allesbehalve stroomvreters zijn, is een regelmatige check heel belangrijk. Zeker als je rookmelder niet is voorzien van een knipperend ledlampje dat af en toe oplicht. Om te controleren zijn rookmelders voorzien van een knop die na het indrukken ervan het alarm laten horen. Meestal een heel hard en schel geluid, dus schrik niet en zorg bovendien dat je stevig op de ladder staat. En maak ‘m geregeld stofvrij.

Diepte-investering

Heb je geen rookmelder, dan is de aanschaf absoluut het overwegen waard. Volgens de brandweer scheelt het gebruik van rookmelders jaarlijks honderden doden, waarmee de waarde van de apparaten wel vast staat. Wat prijs betreft is het bovendien geen diepte-investering: voor een paar euro haal je ze al een in huis. Want meerdere melders zijn aan te raden.

Veel verschillen

Maar waar moet je op letten? Er zijn immers veel soorten rookmelders te koop. Volgens brandweer.nl is de optische melder de meest verkochte. De lichtgevoelige cel in deze melder ‘ziet’ rook en begint vervolgens te loeien. Welke het ook wordt, let altijd of er een keurmerk opzit, bijvoorbeeld ‘Politie keurmerk veilig wonen’. Op de website van het Keurmerkinstituut, keurmerk.nl, is hierover meer informatie te vinden.

Beste plek

Een melder hang je bij voorkeur aan het plafond. Rook is immers lichter dan lucht en stijgt snel op. Een ruimte wordt daarom van boven naar onderen gevuld met rook, vandaar dat bevestiging aan het plafond de beste optie is. Voorkeur heeft het om op elke verdieping een melder te plaatsen in de gang. De ruimte tussen huiskamer en keuken is eveneens een prima locatie. Plaats ze in elk geval 50 centimeter van zijmuur en hoeken en niet in keukens, badkamers, garages, bij ventilatoren of verwarming of tochtige plekken. Deze leveren vaak vals alarm op.

Koolmonoxidemeter

Nog een advies van de brandweer: koop geen combimelders. Dit zijn rook- en koolmonoxidemelders in één apparaat, maar een koolmonoxidemeter moet op een andere plek gemonteerd worden. Meer hierover ook op brandweer.nl.

 

anoniem
8

Alles als zeer prettig ervaren

warner pool
9

gezien deze tijd absoluut tevreden, ook met name over Astrid (pittige tante, zeer doortastend!)

anoniem
7

-

Lees meer
Terug
Recent bekeken